Spis mindre kød

Alt det kød, der bliver spist på verdensplan, bidrager negativt til klimaforandringerne. Kødproduktionen er årsag til en alt for stor udledning af drivhusgasser, og det er især rødt kød og mejeriprodukter, som belaster vores miljø.

Hvis du ønsker at gøre noget godt for klimaet, er det derfor meget vigtigt, at du skærer ned på forbruget af kød. Som bevidst forbruger kan du være med til at påvirke klimaet i den rigtige retning, når du handler ind. Det gælder om at få de fødevarer i indkøbskurven, som belaster miljøet mindst. Det er fx lokale grøntsager, og det er også meget sundere for dit helbred at spise grøntsager end for meget rødt kød. Dermed ikke sagt, at du skal blive vegetar, men du kan med fordel skrue ned for dit kødforbrug eller erstatte rødt kød med fx fisk, som er sundt, og som belaster miljøet mindre. En anden mulighed er at spise quinoa, som er plantebaseret.

Vil du virkelig gerne slå et slag for klimaet, så skal du højst spise kød tre gange om måneden, for så har det en gavnlig effekt på vores miljø. Du tænker måske, at det ikke gør den store forskel, hvis du er en af de få, som skærer ned på dit kødforbrug, imens andre fortsætter med at have det samme forbrug, men der er rent faktisk en bevægelse i gang, hvor flere og flere forbrugere bliver bevidste om, at de skal reducere deres kødforbrug, så hvis du beslutter dig for kun at spise kød få gange om måneden, så er du bestemt ikke den eneste.

Coop har på et tidspunkt regnet ud, at hvis alle danskere følger rådene i kostpyramiden om at spise mange grøntsager og få kødprodukter, så vil det skåne miljøet for et udslip på seks millioner ton CO2 årligt. Du kender sikkert allerede til kostpyramiden, men ellers kan du få den genopfrisket ved at læse en artikel om den her på siden. Det er ikke kun forbrugerne, som skal være bevidste om at reducere forbruget af kød. Det er også i virksomhedernes frokostkantiner, at der skal flere grønne retter og mindre kød på bordet. Og så skal afgifterne på grøntsager sænkes, så det bliver billigere at købe grøntsager, også de økologiske. Dermed vil der også være et økonomisk incitament til at spise sundere, så det vil være godt både for miljøet og for pengepungen.

Hvis du er glad for traditionelle danske retter som hakkebøf, stegt flæsk, persillesovs og frikadeller, eller du gerne sætter tænderne i en god oksesteg eller en steak i weekenderne, så kan det måske virke omstændeligt at skulle droppe kødet. Du spekulerer måske på, hvordan du kan lave velsmagende retter uden kød? Men der findes mange skønne retter fra hele verden, som du kan lave, med mange forskellige slags grøntsager og krydderier, og du finder let opskrifterne på nettet.

mh-purity-lite