Hvorfor blive vegetar eller veganer?

I Danmark er der ca. 140.000 personer, som lever vegetarisk eller vegansk, viser tal fra Vegetarisk Forening. Størstedelen er vegetarer, og ca. 25.000 lever vegansk. Omkring 70 % er kvinder, og 30 % er mænd. Der er en voksende interesse for at blive vegetar eller veganer – sandsynligvis også fordi der i disse år er meget fokus på klima, og at det er godt for klimaet, at vi spiser mindre kød og flere grøntsager. Der findes desuden personer, som er flexitarer dvs., at de primært spiser vegetarisk, men indimellem får de alligevel kød. I denne artikel skal det dog handle om, hvad fordelene er ved at blive vegetar eller veganer.

Hvad er forskellen på en vegetar og en veganer?

En vegetar er en person, som ikke spiser kød, kylling eller fisk, men som spiser plantebaseret føde dvs. grøntsager, frugt og nødder. Dertil spiser mange vegetarer produkter, som kommer fra dyr som fx æg og mælkeprodukter. En veganer spiser plantebaseret føde og intet, der kommer fra dyr dvs. hverken kød, fisk, kylling, æg eller mælkeprodukter. En del veganere afholder sig også fra at købe læder, pels og andet, som kommer fra dyr. For både vegetarer og veganere handler det om sundhed, dyrevelfærd og bæredygtigt miljø.

Sundhed

Når det handler om sundhed, så er kød både godt og skidt for kroppen. Kød er godt i mindre mængder, fordi det indeholder protein, jern og mineraler, som kroppen har behov for. Men samtidig er for store mængder af kød dårligt for kroppen, fordi kød har et højt indhold af mættet fedt, og det kan forårsage hjertekarsygdomme. Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at man ikke spiser for meget kød, og man kan med fordel spise mere kylling og fisk end rødt kød. Når vegetarer fravælger kød, så skal de have proteiner, jern og mineraler fra andre fødevarekilder eller fra kosttilskud. Til gengæld kan en vegetarisk eller vegansk livsstil forebygge hjertekarsygdomme og kræft. Når man fravælger de traditionelle danske kødretter, så bliver man også opmærksom på, hvor mange andre velmagende retter, man kan lave, som ikke indeholder kød.

Dyrevelværd

En vegetarisk eller vegansk livsstil handler for mange også om dyrevælfærd og at fravælge produkter, hvor dyr bliver opdrættet og slagtet på nogle uacceptable måder. Der har været mange skrækhistorier i medierne om horrible dyretransporter, dårlige forhold for grise, og høns som aldrig bliver lukket ud i dagslys, og når man bliver vegetar, sender man et signal om, at man ønsker en bedre dyrevelfærd og ikke vil støtte producenter, som ikke behandler dyrene ordentligt. For vegetarer og veganere er dyrevelfærden noget essentielt.

Miljø og bæredygtighed

Der tales meget om klimaet for tiden og nødvendigheden af, at vi alle bidrager og overvejer, hvordan vi med vores livsstil kan reducere CO2-udslippet. I gennemsnit spiser en dansker ca. 50 kg kød årligt, og produktion af oksekød og lammekød er noget, som påvirker klimaet negativt pga. CO2 forbruget. Bliver du vegetar eller veganer, kan du være med til at mindske CO2-udslippet og dermed være med til at skabe et mere bæredygtigt miljø til gavn for alle.

mh-purity-lite